Het geheim om jouw grenzen te stellen. - Maaike Niemantsverdriet

Het geheim om jouw grenzen te stellen.

gestapelde stenen

Stapels stenen

Grenzen stellen kan op vele manieren en niveau’s. Bijvoorbeeld een Portugese manier om letterlijk de grens van je land aan te geven wordt gedaan door middel van stenen op elkaar stapelen. In mijn ogen praktisch, goedkoop, vredelievend, natuurlijk in het landschap opgaand en vooral heel duidelijk (als je het weet).

Wij hebben bij de ingang van onze grond ook een stenenstapel staan en het werkt uitstekend. Mensen weten nu precies hoe ze om ons land heen kunnen lopen. Zo grappig om te zien dat het ook zo werkt.

Over je eigen grenzen

Een hoog gevoelige cliënt van mij vertelde dat ze zoveel problemen had met haar grenzen stellen in grotere groepen. Of het nou vergaderingen op haar werk waren, bijscholingsdagen, winkelen in grote winkelketens of feestjes, ze wilde groepen mensen zoveel mogelijk vermijden.  Dit omdat ze zich daarna altijd enorm leeggezogen en uitgeput voelde, soms werd ze er letterlijk kotsmisselijk en ziek van.  Het kostte haar dagen om er van bij te komen en zich weer de “oude” te voelen.

Een andere cliënt van mij, zij is onderneemster, dacht dat ze elke opdracht maar aan moest nemen, ze stelde daar voor zichzelf geen grenzen in. Zelfs de opdrachten waar ze van tevoren al een druk van in haar lijf voelde of soms zelfs buikpijn van had nam ze aan. En uitgerekend deze opdrachten doodden haar creativiteit en ze voelde zich enorm futloos, af en toe bij het benauwde af.

Begrenzing, van buiten af of van binnen uit?

Het lichaam geeft altijd signalen af als jij over jouw eigen grenzen heen gaat.

Herken jij dit? Negeer jij ook (weleens) deze signalen? Signalen als bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je lijf, onrust, onregelmatige ademhaling, je energie daalt gelijk en soms kun je ook gewoon ergens pijn ervaren. Je negeert deze signalen bijvoorbeeld omdat je het iedereen naar de zin wilt maken of om de ander niet teleur te stellen? Of omdat jij je uber verantwoordelijk voelt voor de ander of omdat je liever conflicten uit de weg gaat?

Ik hoor en zie zoveel mensen die niet tijdig hun grenzen stellen op welk niveau dan ook. Of het nu gaat om tijd, geld, (vrijwilligers)werk, grote mensen massa’s of iets dergelijks, dat maakt in principe niet uit.

Veel mensen geven ook aan dat ze dit erg moeilijk vinden, met name de hoog gevoelige onder ons. Tegenwoordig wordt er in artikelen, boeken, op cursussen en in therapiesessies best veel aandacht besteed aan het stellen van grenzen. Dat is natuurlijk een prachtig gegeven.

Meestal met de boodschap om je eigen grenzen te beschermen. Bijvoorbeeld in de trant van een gouden bol om je heen visualiseren of een spiegel om jezelf te zetten in gedachten zodat de energie terugkaatst of zelfs een rol prikkeldraad om  je heen visualiseren.

Mijn  eigen grenzen

Ik heb dit zelf ook in vele variaties toegepast en gemerkt dat het soms een tijdelijke ondersteuning kan zijn. Maar ik heb ook ondervonden dat dit geen permanente oplossing is.

Alles is energie en waar je aandacht aan schenkt wordt alleen maar groter. Voor mij voelde het alsof ik me aan het afweren of verweren was door mezelf van buitenaf te beschermen met allerlei visualisaties. Voor mijn gevoel zit er dan een soort subtiel gevecht achter om de grenzen te bewaken.

Wat bij mij een groot inzicht gaf is om mijn grenzen van binnen uit aan te geven en te stellen. Vanuit mijn core. Dat heeft best wat inzichten, oefening en tijd gekost om zover te komen dat ik dat elke dag kan ervaren. Voor mij is het inmiddels een tweede natuur geworden. Nu ben ik heel blij dat ik geen energie meer kwijt ben aan het feit dat ik over mijn grenzen heen heb laten gaan.

3 tips om achter het geheim te komen om je grenzen van binnen uit te stellen

  1. De basis is om goed gegrond te zijn en te blijven. iedereen heeft hier wel van gehoord en weet het ook maar het lijkt gewoon te simpel en te saai om je daar mee bezig te houden. Ben jij 24/7 geaard? Voor velen is het toch moeilijk om goed geaard te blijven. Gewoon figuurlijk met je poten in de klei.
  2. Je richten op je core, de middellijn  van je lichaam, deze loopt van boven je hoofd door je pijnappelklier (pineal gland) door je keel, door je hart en buik door de bekkenbodemspieren door de aarde in. Op deze manier gaat het gronden en het ademen vele malen makkelijker en natuurlijker. Nu kun je veel beter je energie van binnen naar buiten laten gaan. Dit om een sterke begrenzing te creëren van binnenuit naar buiten.
  3. Jouw ademhaling. ook dit is geen sexy onderwerp, we denken dat we  het allemaal kunnen en doen, diep ademen. Maar check dat maar eens bij jezelf. Hoe diep adem jij? En hoe constant is dat? De meesten hebben, als ze ingespannen bezig zijn, een hoge borstademhaling of vergeten zelfs af en toe te ademen.
Als jij ten volle je adem benut, benut je ook ten volle je eigen potentieel.
Om in de metafoor van land te blijven, je neemt bezit van al je grond. Je weet en voelt waar jouw grenzen liggen.
Jouw verticale core/uitlijning is dan te vergelijken met de verticaal gestapelde stenen.
Jouw grenzen staan als een blok, duidelijk voor jezelf en duidelijk voor de ander.

 

gestapelde stenen

 

Ben je geïnteresseerd in de manier van ademen om jouw grenzen van binnen uit stevig neer te zetten?

Luister dan naar mijn podcast “adembenemend” , zie hier de link  https://www.maaikeniemantsverdriet.com/podcast/aflevering-4-adembenemend/

Of boek een gratis Energy Call afspraak met mij om samen te kijken hoe jij nog beter jouw grenzen kunt stellen, zie de link hieronder

https://www.maaikeniemantsverdriet.com/gratis-1e-sessie/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven